Охлаждането на пазара на жилища започна през третото тримесечие на миналата 2022 година, когато бе отчетен първи годишен спад от година и половина, възлизащ на 7.23%. През следващите две тримесечия свиването на пазара продължи – спад от 10.43% през последните три месеца на 2022 година и намаление от 9% през първото тримесечие на настоящата 2023 година. Това означава, че понижението от 15% през периода април-юни тази година е най-високото, откакто охлаждането на пазара излезе на дневен ред.

На тримесечна база, сделките с имоти нарастват с малко над 22% спрямо първото тримесечие на тази година. Подобно нарастване е традиционно за този период на годината. За сравнение, през миналата 2022 година, сделките с имоти също нараснаха на тримесечна база през периода април - юни, но с по-внушителните 30%, а през същия период на 2021 година увеличението бе цели 39% на тримесечна база. Нещо повече, именно през второто тримесечие на 2021 година беше достигнат и пикът по отношение на нарастването на сделките – ръст от над 60% на годишна база.

Спад на сделките с имоти във всички големи градове

Сделките с имоти намаляват с двуцифрен темп във всички големи градове у нас. Вписаните сделки с имоти в София през периода април – юни се свиват с близо 12% на годишна база до общо 8 615 броя или със 1 148 по-малко спрямо същия период на миналата 2022 година.

Покупко-продажбите на недвижими имоти в Пловдив намаляват с близо 18% на годишна база до общо 4 175 броя или с 904 по-малко спрямо същия период на миналата година.

Във Варна, която е третият най-голям имотен пазар у нас, също се наблюдава двуцифрен спад – понижение от 12.4% на годишна база до общо 3 792 броя.

Сделките с имоти в Бургас записват спад от 23% на годишна база до 1 736 броя през второто тримесечие на тази година.

Понижение от близо 16% на годишна база се отчита в Русе до общо 1 200 вписани сделки.

Сделките в Стара Загора намаляват с близо 18% на годишна база през периода април – юни до общо 1 076 броя.

Само в още едно населено място у нас се отчитат над 1 000 сделки с имоти, като това е град Несебър, който изпреварва по активност областния град Бургас за поредно тримесечие. Покупко-продажбите на имоти в Несебър възлизат на 2 235 броя през второто тримесечие на тази година, като намаляват с 23.3% на годишна база, тоест 680 сделки по-малко спрямо същия период на миналата година.

По-сериозна активност на пазара през разглеждания период се наблюдава още в Плевен (годишен спад от 19.5% до 979 сделки), Пазарджик (спад от 13.4% до 908 сделки) и Велико Търново (спад от 16.3% до 813 сделки).

Охлаждане на имотния пазар

Охлаждането на имотния пазар у нас се случва на фона на спад в сделките с имоти из цяла Европа. През последните няколко години цените на жилищата се изстреляха до рекордни висини, като темпът на растеж понастоящем се намира в период на забавяне – нещо, което у нас се случва с по-бавни темпове. Поради това България се нарежда на трета позиция в Европейския съюз по поскъпване на жилищата – ръст от средно 9.5% на годишна база през първото тримесечие на 2023 година, според данните на Евростат. Двете страни с по-висок темп на растеж на цените от България са Хърватия (14%) и Латвия (13.1%).

Забавянето в поскъпването на имотите у нас е особено забележимо при новите жилища в София, където се отчита увеличение от едва 1.3% на годишна база през първото тримесечие, според данните на Националния статистически институт. Съществуващите жилища в София поскъпват със средно 11.4% на годишна база. Така средното годишно увеличение в цената на имотите в столицата достига 7.2% през първите три месеца на годината.

Сериозното раздвижване на пазара през последните години бе повлияно и от ниските лихви по ипотечните заеми в комбинация с ускорената инфлация, което представлява среда на отрицателни реални лихвени проценти. Ипотечното кредитиране у нас продължава да расте с бързи темпове, като една от причините са високите цени на имотите, тоест по-високите суми, които теглят домакинствата у нас. Жилищните кредити нарастват със 17.8% на годишна база до общо 17.5 млрд. лева към края на месец май тази година, сочат данните на Българската народна банка.

Източник: expert.bg