След като обвинителният акт беше внесен в съда, на случаен принцип делото се падна на съдия-докладчик Стела Колчева. Очакваше се в близките няколко дни да се насрочи дата за начало на процеса във врачанския Районен съд. Това обаче, на този етап няма да се случи. Съдия Колчева е прекратила съдебното производство и го е върнала на Районна прокуратура - Враца.

След обстойно запознаване с цялата преписка по делото съдия Колчева е установила допуснати съществени пропуски на държавните обвинители, който ограничават правото на защита на обвиняемите. Предстои районните прокурори да преразгледат обвинителния акт срещу Поничките и отново да го внесат в съда.

Припомняме, че през януари, тази година, след свада на улица в центъра на града и сбиване с двамата братя, почина 18-годишният ученик Тодор Йорданов. Първоначалното обвинение срещу двамата беше за "убийство по непредпазливост“. След протестите в града беше преквалифицирано в по-тежкото "умишлено убийство по хулигански подбуди“.

Последва петорна съдебно-медицинска експертиза, която установи, че младежът е починал вследствие на сърдечно заболяване, а не от травми при сбиването. Тогава от Окръжна прокуратура делото беше прехвърлено във врачанската Районна прокуратура, която повдигна обвинение за хулиганство на Поничките.

В петък съдия Колчева прекрати съдебното производство и го върна на прокуратурата с разпореждане от 26 август тази година за преразглеждане.