Ден пазарен - четвъртък. Лятото е в разгара си. Общинският пазар в Мездра. Алъш-веришът между търговците и мущериите (купувачите) се вихри в пълна сила. Да не дава Господ само човек да ожаднее - няма къде една вода да пие. Преди около три месеца от Общината разкопали старата чешмичка насред тържището, която не работи от години, уж да я възстановят за панаира на Мездра. Оставили си ръцете...

Проверката на MediaNews.bg установи, че от повече от десетината обществени чешми, които имаше в града допреди две-три десетилетия, сега работят само две. Едната от тях се намира в Алеята на кестените в центъра на Мездра - състоянието й обаче е такова, че от нея с погнуса пият дори бездомните кучета, които щъкат по алеята. Съмнително е и дали водата, която тече от нея, отговаря на здравните норми.

Другата изправна обществена чешмата е тази при пивоварна "Леденика”, изградена през 30-те години на миналия век със средства на индустриалеца Иван Балабанов. Тя обаче е отдалечена от центъра и се ползва само от живеещите в квартала при бирената фабрика и "Станкето”.

От години не функционират нито трите чешмички на площада при хотел "Родина”, нито тази в пешеходната алея на ул. "Стамболийски”, нито тези на детската площадка на ул. "Георги Кирков”.

Безвъзвратно пресъхнали са дори чучурите на емблематичната чешма с гълъбчетата на ж. п. гарата, на която се редеше половината град да си налее вода по времето на водния режим в усилните и паметни години в края на соца и началото на Прехода.

Отдавна не работи даже чешмичката пред административната сграда на "ВиК”-а…

Ако префасонираме в гатанка народната поговорка "Вода гази, жаден ходи”. Що е то? Мездренин.