Акцент в празничната програма са Дионисиевите празници, организирани по случай Трифон Зарезан в Археологически комплекс "Калето” и Общинският поетичен конкурс "Жената - майка и любима”, призьорите в който ще бъдат наградени на 8 март.

По традиция най-наситен откъм културни събития е месец май, когато ще се проведат четвъртото издание на Фестивала на изкуствата "Free fest: Магията на Мездра“ (с бюджет 3 000 лв.), 44-ите Празници на културата "Мездра-май" (15 хил. лв.) и Третият Фестивал на средновековните традиции, бит и култура в Археологически комплекс "Калето" (2 500 лв.).

През месеца юли са Празниците на Искърското дефиле, домакин на които догодина е Община Нови Искър.

На 26 август ще се състои второто издание на Националния фолклорен събор "Белокаменица" в село Царевец (500 лв.), а на 6 септември - друг традиционен фестивал - Общинският фолклорен събор "Типченица пее“ (0 лв.). На 17 септември в календара отново е заложен концертът "С Вяра, Надежда и Любов за община Мездра", за реализирането на който са заложени 8 хил. лв.

В културният календар са включени също празниците на селата, честванията на национални и църковни празници и пресъздаването на народни обичаи.

Последното културно събитие за годината е Коледният концерт на 22 декември, който ще струва на местната хазна 5 000 лв.

Културният календар за 2017 г. ще бъде дискутиран на предстоящата сесия на Общинския съвет.