В деня на светеца водосвет за здраве и благополучие на хората от Елисейна и съседните села, отслужи енорийският свещеник отец Антон Петков. За поредна година жертвеното животно за курбана е дарено от Цветомир Ивов Иванов за здраве и благополучие на хората и селото.

След водосвета отец Антон прекади обредните хлябове и курбан чорбата, поръси за здраве и благослови събралите се миряни, дошли на святото място с деца и внуци.

За празника и за курбана разказа майстор-готвачът Димитър Пунчев, известен в цялото дефиле като Митко Кръчмаря..Оказа се, че има зад гърба си над 50-годишен опит в кулинарията. Самият той е завършил Техникум по обществено хранене в София и цял живот е свещенодействал в приготвянето на вкусна храна. Затова днес е един от най-търсените майстори на курбан чорба по цялото Искърско дефиле

От разказа на бай Митко стана ясно, че и този храм има вековна история. Построен през далечната 1905 година на мястото на параклис или оброк, посветен на Св. Елисей, в храма са запазени старинни икони и богато украсен иконостас.

Самото населено място е старо селище, образувано още по времето на Българското средновековие в края на XIV в. и носи името на Св. Елисей. Исторически документи доказват, че турските поробители са заварили селото с днешното си име Елисейна.

Църковният празник уважиха кметът на селото Валентин Илиев и кметският наместник на Зли дол Светла Димитрова.