Предколедното тържество се състоя в Dance club "Роял", който се оказа тесен за стотиците гости на празника на слънчевите усмивки. Недоумение сред родителите и гостите предизвика отсъствието на кмета на Мездра Генади Събков, който иначе не пропуска детски празници, но този път не уважи тържеството на децата от ДГ "Слънчице". Дали заради разразилия си велинградски скандал, или заради мястото на празника на усмивките, но изненадващо на празника нямаше представители на Общинската администрация, което вече не е прецедент.

Въпреки неглижираното отношение от страна на общинското ръководство, малките палавници и техните учители сътвориха истински празник на детските усмивки, на неподправената искреност и на надеждата, че утре ще е по-слънчево от днес.

Празникът бе открит от директора на детското заведение Атанаска Христова, която представи по изключително вълнуващ и интересен начин проекта "Усмивка под дъгата", по който работи екипът на ДГ "Слънчице". Това е единственият в общината проект, който изцяло е обвързан и насочен към работата с деца със специални образователни потребности. Христова изрази своята благодарност към "Райфайзен банк", които са дарили 16 детски велосипеда за реализирането на проекта.

Целите на проекта са насочени към развиване на двигателната моторика на децата, към тяхната социализация и антистресова адаптация. Във връзка с това, в детското заведение вече има изградена стая "Усмивка под дъгата", в която педагозите използват различни антистресови методики за повишаване на детската емоционална интеграция - антистресови топки, които повишават и моториката на децата с двигателни проблеми, обезопасен батут, кинезитерапевтичен пясък. С особен интерес малчуганите участват в модулната система "Градина на сетивата", в която чрез сензорни дъски усещат, приемат и "прегръщат" света около себе си.

След представянето на проекта, под прожекторите застанаха малките артисти от "Слънчице". Първи откриха празничната програма със своя танц невероятните мини мажоретки с художествен ръководител Христина Стоянова. Истинско възхищение предизвикаха най-малките слънчица от яслената група, превъплътени в малки пухкави зайчета.

След тях на дансинга оживяха малките трудолюбиви помощници на Добрия белобрад старец - джуджетата, с оригинален танц и фенери, търсещи доброто в предколедната нощ. Снежанки и Снежинки, Снежни човечета, стихове и песни превърнаха залата в една огромна, искрена, по детски чиста истинска усмивка.

Не мина и без изконните коледари, които пяха, танцуваха и наричаха за здраве, доброта и берекет на гостоприемните стопани.

Специални поздрави към малките палавници и гостите поднесоха танцьорите от средношколската формация на Ансамбъл "Мездра" при Читалище "Просвета" и Вокална група "Мини детски свят" към Центъра за подкрепа за личностно развитие в Мездра.