Гроздоберът започна с водосвет, отслужен от енорийския свещеник на селото отец Васил Николов, който благослови берачите и реколтата. Най-малкият гроздоберач бе двегодишният Павел, пременен в национална носия. Самодейците Елеонора Георгиева, секретар на НЧ”Съзнание 1899”, Рени Русалийска, Божидарка Ивайлова и Йордан Савов представиха стародавния обичай гроздобер.

Още в тъмни зори Трифоница – жената на Трифон Зарезан, разбуди най-големия си син да се отправи към натежалите от грозде лозя. Момъкът обаче бе стреснат от неочакваната поява на две кръшни девойки, дошли да му помагат.

И както си му е редът от време незапомнено, напетият ерген изми ритуално нозете на девойките и със смях и глъчка ги пренесе в големия чебър да му поиграят, докато мачкат гроздето – да е младо и силно виното като юнака и да е сладко и пивко като моминска хубост.

Сред най-доволните и благодарни за богатата реколта бяха един от собствениците на лозовите масиви Велин Джиджев и главният технолог на винарната Надя Минева.

След края на ритуалното мачкане на първото грозде и преди да навлязат в лозята, гроздоберачи и гости извиха кръшно хоро. А за да е спорна и благодатна беритбата, за да е весело и руйно виното и да радва мало и голямо, се погрижиха музикантите от Новаченската музика.