От електроцентралата са оттеглили ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов.

"Това е безспорно функция на мениджмънта АЕЦ "Козлодуй", но на база проведената снощи вечерта среща с тях, разходите, които АЕЦ "Козлодуй" има, те считат, че могат да бъдат оптимизирани. Както още веднъж искам да подчертая, това по никакъв начин няма да се отрази на безопасното и безаварийно функциониране на атомната централа, но със сигурност това, което мога да кажа е, че няма да има 30-процентно увеличение спрямо предходния регулаторен период", посочи енергийният министър.

"Булгаргаз" също предлага по-малко поскъпване на природния газ през юни от първоначално предвидените 11%. Корекцията ще бъде с 3% надолу.

Новото предложение за цената на тока, произвеждан от АЕЦ "Козлодуй" ще бъде внесено в КЕВР на 20 май.

След проведен търг, през юни България ще получи втечнен природен газ от турската компания "Боташ", с отстъпка от цената, която ще спести на българския доставчик 11,5 млн. лв.

По време на брифинга стана ясно още, че "Булгаргаз" ще претендира неустойка в размер на 400 млн. евро към "Газпром", заради претърпени вреди от спрените доставки на природен газ през 2022 г.


Източник: bnr.bg