© Община Мездра

В празничното утро градският площад беше огласен от патриотични песни, а младите „гвардейци“ Денислав Димитров и Пламен Петков, единайсетокласници в СУ „Иван Вазов“, застанаха на почетен караул пред пилоните със знамената.

Под звуците на „Мила Родино“ кметът на общината и мажоретки издигнаха националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз.

„Уважаеми жители и гости на нашия град,

Благодаря Ви, че днес отново сме на площад „България“, за да отбележим тази много важна за България дата, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Дата, която и в тези размирни времена оцеля благодарение на родолюбиви българи.

Това е дата на поклон и на признателност. На поклон пред хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашето национално освобождение. На поклон пред революционните дейци, допринесли България да бъде свободна и независима. И, разбира се, ден на признателност към тези, които ни помогнаха в тази битка. Поклон и признателност към хилядите руски, украински, беларуски, румънски и фински воини, оставили костите си в нашата земя. Поклон и признателност към несломимия български дух, въплътен в българските опълченци.

Защото, когато имаш една мечта и когато тръгнеш да се бориш за нея, непременно ще се намерят приятели, които да ти помогнат. Но това зависи преди всичко от теб. И аз мисля, че подвигът на нашите опълченци направи така, че днес да се гордеем.

Сега също имаме една мечта. И тази мечта не е за свобода, не е за независимост, а е за развитие и по-добър живот. Но за да се осъществи тя, отново са необходими нашите усилия. Ако ние положим нужните усилия в тези трудни времена и следваме неотклонно тази мечта - непременно ще намерим приятели, за да я реализираме.

Като Ви честитя днешния празник, Ви пожелавам здраве, благоденствие и още много пъти да се събираме заедно на тази дата. И децата ни да запомнят, че това е една свещена дата за България.

Да живее свободна, независима и просперираща България! Честит празник!“.

За празничното настроение допринесоха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) - Вокална група „Детски свят”, която изпълни песните „3 март“ и „Заветът на Аспарух“ и мажоретният състав, който представи композициите „Аспарухов меч“ и „Де е България?“. Групата за художествено слово при ЦПЛР изнесе тематична поетична композиция, а младите рецитатори Виктория Миланова и Ивелина Кътева от Детска школа за художествено при НЧ „Просвета 1925“ рецитира стихотворенията „Трети март“ на Ангелина Жекова и „Принос към европейската история“ на Ивайло Балабанов.

За финал на сцената се изявиха танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“ и от Ансамбъл „Мездра“ - джуниър, които заслужиха аплодисментите на публиката с вихрените си изпълнения на „Джиновски танц“, „Момински пролетен танц“ и тракийски танц „Гроздана“.

По традиция тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите от общината във войните за национално освобождение и обединение.

По случай 3 март в навечерието на Националния празник на Република България Община Мездра раздаде на всички ученици и възпитаници на местните детски градини 2 200 национални знамена. Патриотичната инициатива се реализира за първи път.