За историята на белия бастун разказа социалният работник Цветинка Стоянова. Международният ден на белия бастун се отбелязва се от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. В България денят е отбелязан за първи път през 1980 г. с редица прояви, организирани от Съюза на слепите в България(ССБ).

Териториалната организация (ТО) на Съюза на слепите в България(ССБ) в Мездра обединява хората със зрителни увреждания в общините Мездра и Роман. Тя е и една от най-активните в страната. Дейността на териториалната организация на слепите в Мездра е разностранна. Организират се екскурзии, срещи и събирания по различни поводи.

Директорът на Общинския център за социални услуги и дейности (ОЦСУД) в Мездра Наталия Христова-Горанова поясни, че в териториалната организация членуват 51 членове- селата Брусен, Царевец, Върбешница, Зверино, Горна Кремена, Оселна, Очин дол, Моравица, Дърманци, Крапец и в Мездра.

От Българска хранителна банка присъстващите получиха пакети с кифли и шоколад. Горанова допълни, че чрез Социалния патронаж, хората с нарушено зрение, които не са успели да дойдат, ще получат същия пакет по повод Деня на белия бастун. Тя поясни, че постоянно контактуват с хората и , че с тях се работи и лесно, и трудно, защото те са зависими, а искат и търсят социалната подкрепа. Служителите от центъра изцяло подпомагат незрящите хора и вече има трима от тях са с лични асистенти, което показва, че държавната политика е насочена към тези хора .