Приемайте продукти, богати на витамин Ц
Укрепва имунната система и я предпазва от вируси и бактерии. Казват, че само резен лимон на ден е достатъчен, за да получите оптималната доза от витамина. Но портокалът, освен това, помага за справяне с депресията, има положителен ефект върху храносмилането, насърчава заздравяването на рани и има противовъзпалително и антимикробно действие.
Включете цветни зеленчуци в диетата си
Това са червени, оранжеви, жълти, лилави зеленчуци и зелени. Те съдържат бета-каротин, вещество, наречено предшественик на витамин А. Той от своя страна стимулира производството на клетки, които се борят с микробите.
Консумирайте повече пълноценни протеини
Те са градивните елементи на имуноглобулините, антитела, които действат като защитни клетки. За да попълните протеиновия си баланс, включете в диетата си месо, риба, млечни продукти, бобови растения и яйца.
Не забравяйте за чесъна, лука и хряна
Не, тук не става дума, че след тях остава неприятна миризма и другите просто няма да се доближат до вас. А факт е, че чесънът, лукът, хрянът, цвеклото, целината и морковите са богати на фитонциди – активни вещества, които убиват бактериите или инхибират растежа им – и растителни фибри.
Разнообразете менюто си с цинкови храни
Диетолозите уверено отбелязват ефекта на цинка върху имунната система. Този микроелемент се намира в морски дарове и ядки. Освен него в зърната има и други полезни вещества. Вярно е, че ядките трябва да се третират с повишено внимание и не повече от шепа на ден. В противен случай рискувате да навредите на фигурата си, тъй като зърнените храни са много калорични.
Поддържайте нивата на витамин Е
Не напразно се нарежда сред мощните антиоксиданти. Тоест вещества, които играят ролята на естествен щит за хората. Разбира се, в нашето тяло има така да се каже "вградени" антиоксиданти, но понякога те не са достатъчни. Особено през студения сезон. Затова витамин Е е отличен помощник през есента и зимата. Може да се намери в ядки, авокадо, растителни масла, яйчни жълтъци и пълнозърнест хляб.
Избягвайте нездравословната храна и не преяждайте
Този съвет може да се нарече наистина универсален. Диетолозите смятат, че мазната, тежка храна с висока калорична стойност може да навреди на имунната система. Тоест рафинирани, пушени, мариновани храни, съдържащи много захар и сол. Преяждането отслабва имунната система поради факта, че отнема твърде много енергия за смилане на големи количества храна. Но тялото може да се нуждае от този ресурс по всяко време, за да го предпази от вируси.
Източник: actualno.com