© Община Видин

Бих искал да Ви честитя и днешния 18 октомври – Ден на художниците! Изкуството изисква смелост, за да изразиш себе си. Пожелавам Ви много вдъхновение и творческа енергия, за да се радвате на плодовете на своя талант и занапред. На добър час и успех!“ – приветства всички Енчев.

В изложбата са включени произведения на Свилен Стефанов, Генади Гатев, Димитър Яранов и Росен Тошев, навлезли в артистичния живот на София в началото на 90-те години. Тяхното творчество е свързано с една от най-известните арт групи на времето – „XXL“, както и с едноименната галерия, съществувала между 1996 и 2003 г. Новото поколение български художници набляга на социалното, на концептуалното, използвайки съвременни изразни средства като видео, инсталация, фотография и други. Група „XXL“ оставя следа с интересния си провокативен стил и собствен почерк.

Изложбата ще остане за разглеждане до 20 ноември.

За поредна година Община Видин е подготвила разнообразна програма за малки и големи за Димитровден. Тя включва поетичен пленер, театрални спектакли, симфоничен концерт, ученически състезания, беседи, базари на занаятчии и други.