© Павел Петров

През четирите фестивални дни на сцената се изявиха Фолклорен балет на провинция Санта Круз от Аржентина; Културна асоциация Флор Рибейриня от Бразилия; Грузинска национална танцова трупа „Шевардени“ от Го̀ри, Грузия; Фолклорен ансамбъл „Съвет за насърчаване на културата на Пенджаб“ от Индия; Танцова група „Хавалан” от Иран; Фолклорен ансамбъл „Св. Джордже“ от Сърбия; Ансамбъл „Мездра“ и Танцов състав „Хемус“ от Враца.

Официалното откриване на фестивала бе на 17 юли в мездренското село Моравица, което се превърна в своеобразно продължение на третото издание на “Пей, танцувай и в Моравица лудувай“. На следващия ден официално бяха представени участниците във фестивала, след което танцьорите положиха цветя пред бюст-паметника на Апостола на свободата Васил Левски и зарадваха потребителите на Дома за стари хора.

Танцьорите сътвориха истинска феерия от багри и ритми в сърцето на Балкана на новооткрития площад „4 юни” в село Зверино.

Четиридневният фолклорен маратон завърши с грандиозен галаконцерт на сцената на площад „България” в общинския център. Площадът се оказа тесен за хилядите зрители, дошли да се потопят в магията на фолклора. Сред гостите на празника бяха народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев, кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметове и кметски наместници от общината, културни дейци и представители на бизнеса.


Снимки: Павел Петров