Начело с националния трибагреник, със запалени факли и развети знамена участниците в шествието тръгнаха от площад „Христо Ботев”, преминаха по централните улици ("Пробива") на Враца и стигнаха до паметника на загиналите във войните ("Лъвчето"), за да напомнят на своите съграждани, че нищо не е забравено, нищо не е простено.

Във факелното шествие се включиха народния представител от коалиция "Обединени патриоти” Красимир Богданов, заместник-областният управител Робертино Маринов, кметове и общински съветници от ВМРО, активисти на Организацията от Враца, Мездра, Криводол, Козлодуй и др., представители на останалите партии от "Обединени патриоти" - НФСБ, "Атака”, Съюз на патриотичните сили "Защита", Национално движение "БГ Патриот", членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Национална асоциация "Сигурност“.

Патриотите от различните сродни родолюбиви формации се събраха пред войнишкия паметник, където бяха поднесени венци и цветя на признателност.

"Превърналото се вече в традиция факелно шествието, организирано от Младежката организация на ВМРО, не случайно се провежда на 27 ноември, припомни пред събралото се можество председателят на младежката организация на ВМРО - Враца Момчил Янков. На тази дата през 1919 г. е подписан позорният Ньойски договор. Съгласно неговите клаузи България е разпокъсана, а милиони българи остават извън пределите на страната.”

"Патриотите няма да спрат да се борят, докато има държави, в които се нарушават правата на българите!", заяви от своя страна депутатът Красимир Богданов и призова Република Сърбия да възстанови историческото име на българския град Цариброд в Западните покрайнини.

С изпълнение на националния химн "Мила Родино", минута мълчание и падане на колене участниците във възпоменателната проява почетоха паметта на загиналите във войните за освобождение и обединение на Отечеството.