За да отдадат своята почит и преклонение към героизма и саможертвата на падналите за свободата на България, жители и гости на селото се събраха на площада пред бюст-паметника на поета революционер, издигнат от признателните потомци. За делото и подвига на Ботев и четата му припомни кметът на селото Елена Коцева.

Тържеството продължи с богата художествено-музикална програма, в която взеха участие децата на Люти брод, учениците от Клуб „Умението да говорим пред публика” при СУ „Иван Вазов” – Мездра, МФГ „Змей Говянин” – с. Зверино и танцьорите от Представителен фолклорен ансамбъл „Мездра”.

Възпоменателната вечер завърши с падане на колене и едноминутно мълчание в знак на преклонение и поднасянето на венци пред паметника на Войводата.

Небето над Искъра бе озарено от пищна заря, с която завърши тържественото честване.

Гости на празника бяха председателят наОбС Яна Нинова, кметът на Мездра Иван Аспарухов и представители на общинската администрация.

Днес честванията на Ботевите дни в Люти брод продължават с традиционната възстановка на последното сражение на 12-те Ботеви четници в местността „Рашов дол” при скалния феномен „Ритлите”.