Припомняме, у нас пневмококовата конюгирана ваксина се прилага като задължителна имунизация от втория месец след раждането, но от следващата година ще има възможност за безплатна ваксинопрофилактика с нея и при възрастните хора над 65 години.

Между НЗОК и Притежателят на разрешението за употреба (ПРУ) е постигнато съгласие за размера на отстъпката, която НЗОК ще получи, и е подписан договорът, в който ПРУ посочва график за доставка на 19 688 дози от ваксината през януари 2024 г., 25 000 дози – през март 2024 г., 8 200 – през август 2024 г., 21 221 дози – през октомври 2024 г.,информира БТА.

Предвижда се на сайта на НЗОК да бъде публикуван номер за заявки към търговеца на едро, а общопрактикуващите лекари ще заявяват количества директно към него. Очакваните дози ваксина за 2024 г. са за 5% от населението на и над 65 г. Тъй като дозите са ограничени, се препоръчва ваксините да се поставят на хора, засегнати от хронично белодробно или сърдечно заболяване или от сърдечно – съдово заболяване, допълниха от МЗ. Експертните медицински съвети са предоставили списък на заболяванията, при които прилагането на ваксината е препоръчително, като целта е тези хора да бъдат имунизирани с приоритет. Няма да бъде отказвано имунизиране на здрави 65-годишни хора, пожелали да се ваксинират, допълниха от МЗ.

По данни на Националния статистически институт за периода 2012-2021 смъртността от пневмония в България е между 17 и 51,5 починали на 100 000 души население, като по време на пандемия от COVID тя е нараснала два-три пъти. Най-много починали има при възрастовите групи на лицата на и над 65 години.

Симптомите на пневмококова инфекция зависят от органите и системите, които са засегнати от пневмококите. При инфектирането се повишава телесната температура, като не е характерна появата на много висока температура, обясни д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. По думите ѝ болният се чувства отпаднал, появяват се кашлица и главоболие. Доказването на инфекцията е чрез лабораторни изследвания.