Данните за област Враца, представени от д-р Кети Ценова, директор на Регионалната здравна инспекция – Враца показват, че са поставени 26 413 дози, а хората със завършен имунизационен статус са 11 490. Д-р Ценова информира, че РЗИ – Враца разполага с необходимите количества от всички налични ваксини, разрешени за употреба на територията на РБ.

Началникът на РУО – Враца, Галина Евденова предостави актуална информация относно имунизационния статус на служителите в учебните и детски заведения. Данните сочат, че 42,45% от педагогическия и 23,64% от непедагогическия персонал, зает в тях, имат изграден имунитет. Сред заетите в учебните заведения е направено анкетно проучване относно нагласите за поставяне на ваксина срещу COVID-19,резултатите от което показват, че мотивацията сред персонала би се повишила след получаване на допълнителна, специализирана и научнаинформация предоставена от медицински специалисти.

В хода на заседанието се включиха д-р Галина Лещарска, директор на ЦСМП – Враца и д-р Петър Керемедчиев, изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ АД – Враца, като изразиха своята подкрепа за ускоряване на ваксинационния процес и разширяване на неговия обхват.

Областният управител даде думата и на присъстващите кметове и представители на общини, коитозапознаха членовете на щаба с предприетите до момента действия и проведени информационни кампании сред населението по места.

Иван Сълов обобщи, дадените в рамките на заседанието, предложения относно мерки за ускоряване на темповете за обхващане на населението с ваксини срещу COVID-19 включващи –организиране на информационни срещи на медицинските специалисти в образователните институции с представители на РЗИ – Враца и изготвяне на систематизирана информация с отговори на най-често задаваните въпроси за ваксинацията срещу COVID-19, която да бъде разпространена чрез сайтовете на ангажираните институции и общини на територията на област Враца. Продължават и срещите на представители на РЗИ – Враца с малцинствени групи, чрез посредничеството на здравните медиатори от областта.