В словото си Президентът Румен Радев отбеляза че Ботев е прогласил безсмъртието на героите, на падналите в бой за свобода и го е доказал със съдбата си.”Почитта рядко се изразява убедително с думи. Но, няма по-силен, по-вдъхновяващ знак, на преклонение към поколенията български герои, от онази минута, в която ще притихнем в общност на размисъл и смирение.

Днес почитаме Ботев и загиналите за нашата свобода, правим го от сърце, правим го по традиция. Но свободата не е традиция. Свободата е битка, позиция, отговорност, често и саможертва. Героичните жертвени поколения извоюват свободата. Щастливите поколения я наследяват.Слабите поколения я разпиляват.” - каза Радев.

Обръщайки се към хората, Президентът заяви: „Ние, съвременните българи, имаме тежък дълг. Ние сме в дълг към онези безсребреници, които изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България. Онези, немили недраги, които гниеха по зандани и в емиграция, отхвърляни често дори и от своите, но згрявани от бляновете за свободата. В дълг сме и към себе си, защото и днес често избираме пътя на емиграцията, независимо дали далече от Родината, или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България”.

Президентът отбеляза, че нашето време няма да роди Ботев, защото той е великан от друга епоха. „Вярвам обаче,че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев, че мнозинството от нас, ще отхвърлят конформизма и безличието, че носим мъжество, характер, да въздигнем Отечеството там, където заслужава да бъде. Ето защо денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е и ден на живите. Той е нашата възможност да преоткрием неспокойният патриотизъм и парещото чувство за справедливост на Ботев. Да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи”.

С едноминутно мълчание и на колене, в памет на Христо Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на България официалните лица, хиляди граждани и гости на Враца сведоха глави в знак на признателност към героите. На военния ритуал присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика, Марияна Николова, зам.председателят на Народното събрание – Явор Нотев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, народни представители, председатели на политически партии, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, кметове от страната и делегациите от побратимените градове.

В края на церемонията небето над града бе озарено от внушителна заря. Цветните й отблясъци осветиха високото Ботевско чело върху паметника на войводата, положил живота си пред олтара на Родината и заслужил паметта на поколенията.