Луната също ще изглежда ярка и пълна в понеделник и сряда. Това съвпада с пика на метеорния поток Лириди и може донякъде да засенчи годишното показване на падащи звезди. Най-доброто време за хващане на метеорния дъжд ще бъде на 22 април, когато луната е най-ниска, точно преди зазоряване.

Розовата луна получава името си от цвета на цъфтящите цветя по това време на годината. Нарича се още Луната на разчупващия се лед, Луната на пробуждане, Луната на пробуждането и Луната на яйцето.

В юдаизма Розовата луна е известна като Пасхалната луна, защото бележи първия ден от еврейския празник Пасха (Песах).

Розовата луна е очарователно явление, което се наблюдава всяка година през април. Въпреки че името предполага цветна промяна на луната, истината е, че тя не придобива розов оттенък. Наименованието идва от американските коренни народи, които свързвали априлското пълнолуние с цъфтежа на мъхестото розово флокс, растение, което цъфти рано през пролетта.

Пълнолунието в април, известно като Розовата луна, е феномен, свързан с орбиталната позиция на Луната спрямо Земята и Слънцето. Това пълнолуние се случва, когато Луната се намира директно отсреща на Слънцето със Земята по средата.

Това позволява на слънчевата светлина да осветява цялата видима повърхност на Луната.


Източник: novini.bg