На 25 май изтича и срокът за подаване на заявления на избиратели, които искат да гласуват с подвижна избирателна кутия. Всеки гражданин с увреждания може да се запознае с правилата на сайта на ЦИК. Искам да заявя, че ЦИК категорично възразява срещу твърденията, че председателят на комисията или нейните членове създават пречки за проверяване на кандидатите за евродепутати и народни представители от Комисията по досиетата за принадлежност към Държавна сигурност.

Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева, която даде последна информация за организацията на вота 2 в 1. Тя припомни още, че в събота - 25 май, изтича срокът, в който избирателите с регистриран настоящ адрес в друго населено място в страната и желаят да гласуват в изборите на 9 юни по този настоящ адрес, трябва да подадат заявление в общинската администрация, за да могат да бъдат включени в списъка за гласуване по настоящ адрес.

"Вчера в Районните избирателни комисии (РИК) са изпратени 195 машини за гласуване с инсталирана демо версия. В тази демо версия се намират всички партии и коалиции, които ще участват в еврозиборите и тези за народни представители. РИК вече могат да демонстрират на гражданите как ще протича гласуването с машини. Ще продължим с разяснителната кампания как ще се гласува и с машини, и с бюлетини. Отново ще повтотя, че ЦИК ще създаде такава организация за изборите, че резултатите да бъдат обработени навреме и да бъдат обявени в законовия срок. Факт е, че за първи път ще се обработват толкова много резултати, но съм убедена, че РИК и СИК ще се справят. Кутиите за изборите ще са четири, защото така изисква Изборния кодекс. Ще има две кутии за хартиените бюлетини - една за евроизборите и една за народни представители. Същото ще важи и за машинното гласуване - една кутия за разписката за евродепутати и една за народни представители", разкри Матева.


Източник: novini.bg