Според прокуратурата, компанията на А. Бобоков, чрез друга фирма е изпратила десетки тонове опасен отпадък в Лом.

Бивш изпълнителен директор на предприятие на братя Бобокови в Монтана, пред съдия е разказал, че на площадката край Лом са складирани тонове отпадъци, повечето в насипно състояние в нарушение на изискванията. Там не се извършвала никаква преработка, тъй като площадката нямала ток и вода.

Проверка направена по заповед на министър Е. Димитров на площадката в Лом е установила, че количеството на отпадъците, натъпкани в халета в кв. Младеново са 10 пъти повече от допустимите до 50 тона. Разрешителното на фирмата наемател на площадката, „ТОН ЕКО“ ЕООД – София е отнето, предстои тя да бъда освободена от незаконния отпадък. Според директора на РИОСВ – Монтана Любомир Иванов, складираните 500 тона пластмасови отпадъци в ломски квартал, трябва да бъдат почистени преди да бъдат преработени. Те са от вида pseparator.

Едноличното дружество „ТОН ЕКО“ е получило разрешителна за преработка на отпадъци през 2018 г. Същата година предприятието за преработка на акумулатори е преустановило износа на отпадъци в Германия.