Четиридесет и три проекти на общини, кметства, училища и детски градини от областите Монтана и Видин са получили финансиране през 2017 г. Десет са на общини, тринадесет на кметства, единадесет на училища и девет на детски градини. Финансирането за общини и кметства е до 10 000 лева, за училища и детски градини - до 5000 лева.

Срокът за изпълнение на проектите за училища и детски градини е 30 октомври, а за общините и кметствата до 30 ноември.

При проверките е установено, че в училищата и детските градини в областите Монтана и Видин са монтирани пейки, беседки и кошчета за отпадъци, спортни съоръжения за игри на открито, облагородени са дворовете, засадени са цветя. Изработени са дипляни и брошури, които са разпространени сред учащите. В някои от училищата е закупена апаратура за презентации и открити уроци.

При проверките на общини и кметства е констатирано, че по проектите са изградени кътове за отдих, площадки за фитнес на открито, обновени са детски площадки с монтирани люлки, пързалки, пейки и кошчета за отпадъци.

РИОСВ – Монтана ще продължи проверките за изпълнение на проектите от Националната кампания „Чиста околна среда 2017 г.“, финансирани от ПУДООС.