Със заповед на директора на РИОСВ – Монтана е намалена 1 санкция, наложена по чл. 69 от ЗООС. За отчетния период са дадени 6 предписания в протоколи от извършени проверки и 2 с писма на РИОСВ - Монтана. Постъпили суми от глоби и имуществени санкции няма, от еднократни и текущи санкции по чл. 69 от ЗООС – 302.26лв. , от сключени споразумения по чл. 58г от ЗАНН 2380.00 лв.

Проведени са процедури съгласно изискванията на екологичното законодателство по внесени общо 145 инвестиционни предложения, планове, програми, доклади, проекти и др., като по тях е осигурен обществен достъп на интернет страницата на инспекцията.

В резултат на осъществената контролна дейност са спасени и след преглед и положени грижи са пуснати на свобода 9 броя птици, от защитен вид - 2 броя „ушата сова“ и 7 броя „бял щъркел“.

Почистени са 20 замърсени терена на територията на общ. Монтана, общ. Бойчиновци и общ. Берковица на площ от около 8 дка.

Взето е участие в две Държавно - приемателни комисии за приемане и въвеждане в експлоатация на строежи на територията на област Видин и област Монтана.