© Община Мездра

„Две весели приказки“ включва детските приказки „Мише царство“ и „Зимна приказка“, написани в мерена реч и издържани в стилистиката и поетиката на българските народни вълшебни и битови приказки. Книжката излезе от печат в края на миналата година с финансовата подкрепа на Община Мездра. Стилните илюстрации са дело на дело на художничката Ана Николова.

„Тази книга е за деца, но също и за възрастни, които са още деца, сподели на премиерата Рени Митева. А детето винаги остава във всеки възрастен, колкото и да се опитваме да се правим на големи - има едно място в нас, което не се променя.

Писането, както и четенето, могат да облекчат емоционалната болка, Светът, който живеем, не е всичко, което ни е предложено. Литературата и останалите видове изкуства са доказателство за това, тъй като те представляват един паралелен свят.“

С драматизация на откъс от „Мише царство“ талантливите малки артисти от ОУ „Христо Ботев“ въведоха присъстващите във вълшебния свят на „Две весели приказки“.

За литературно-художествените достойнства на книгата говориха рецензентите Павлина Русева, Елка Русева и Христинка Иванова. Впечатленията си от съприкосновението с приказките на Рени Митева споделиха издателят на книгата Иво Йорданов и председателят на Литературен клуб „Христо Ботев“ при НЧ „Просвета 1925“ Светла Дамяновска.

„За мен тази книга е един хербарий, в който са съхранени изключително ценни герои, духовни ценности и думи, каза Иво Йорданов. Най-ценното в нея е съхраняването на това мечтано, но вече невъзможно детство. Поздравявам Рени с тази сърдечна, органична книжка - дано да напише и други детски книги!“

За финал авторката получи поздравления и цветя от заместник-кмета на Община Мездра Нели Минева, от Валентина Цекова, секретар на НЧ „Просвета 1925“, от свои колеги, близки и приятели. В знак на признателност Рени Митева подари на почитателите си от различни поколения по един екземпляр от „Две весели приказки“ с автограф.