Празникът бе открит с приветствие от кмета на Община Враца Калин Каменов към организаторите, гостите и участниците. „Надявам се, следващата година, обръщението да бъде към всички общини в областта, защото амбицията е фестивалът да се превърне в регионален и дори национален“, заяви кметът на Община Враца. Поздрав отправиха също народният представител Петя Аврамова, кметът на село Баница Владимир Вълов и председателят на читалищното настоятелство на домакините от НЧ „Светлина 1910“, с. Баница Людмил Игнатов.

Бяха раздадени награди в три категории – солена, сладка и оригинална баница за домакини и гости. Наградите бяха присъдени от жури с председател Маргарита Григорова, преподавател в ПГТР – Враца и членове: Боряна Ангелова, преподавател в ПГТР в профил „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и Дима Стоянова. Бяха връчени и награди от кмета на Община Враца, народния представител Петя Аврамова, председателя на клуб по борба „Ботев 93“ Вангел Вангелов, от председателя на читалището домакин и от Дима Стоянова, член на журито.

По традиция, празникът бе съпроводен от богата културна програма в НЧ „Светлина 1910“, в която участие взеха домакините от читалището в село Баница, представители на НЧ „Милин камък“ с. Мраморен и народният изпълнител Юри Крумов.