© БНР

Велообиколката започна тази събота, 25-ми май, на площада в Чипровци в 9 часа сутринта, откъдето потеглиха над 100 опитни състезатели, избрали най-дългата дистанция от 165 километра (или 100 мили - класическа дистанция в колоезденето). След тях, в 11 часа, с масов старт по маршрутите си се впуснаха и останалите около 450 участници на 45, 75 и 105 км.

Най-голям интерес имаше към 105-километровата дистанция, по която решиха да преминат близо 200 колоездачи. Най-бързите сред тях бяха Иван Йорданов (3:11:19), Адриан Каспаров от отбор "Свободно измерение" и Калин Ангелов от "Doltchini". Сред дамите на челните позиции се класираха Пепа Димитрова (3:32:11), Ралица Тимева от "АрхБайк" и Ива Радева.

По маршрута с дължина 75 км се включиха общо 178 души, като това беше дистанцията, привлякла най-много дами – общо 50. Най-бързи от тях бяха Росица Китина от отбор "Груба Секси Сила" (2:36:10), Йоана Христова и Александра Зашева. При мъжете на 75 км първи едновременно финишираха румънците Стефан Барбу и Тудор Гитмус ог клуб "Олимпия Букурещ" с време 2:10:42, а след тях финиша премина Григор Димитров.

Най-късата дистанция от 45 км привлече общо 70 участника, като първи по нея бяха Стоян Пеева от "Team Yellow" (1:25:14), Панайот Панайотов от "Azimut" и Янко Миланов, а сред жените Светлана Манчева от MNZ, Мина Панкова и Наталия Найденова от "Котки на ръба на нервна криза". За първи път тази година събитието включваше и предизвикателния маршрут с дължина 165 км и с 1800 метра изкачване. Най-бързи по него бяха Минчо Джангалов от Несебър с 4:35:58, следван от Симеон Желев и класирания и при мъжете над 50-годишна възраст Пламен Лумпаров. При жените най-дългата дистанция първа премина Ирина Иванова с голяма преднина и време 6:37:34, следвана от Калина Георгиева (7:25:34) и Теодора Цонева.

Специалното отличие "Местен герой" за най-бързите колоездачи, живеещи в района. С това звание бяха отличени участниците от "КК Монтана" Светослав Димитров на 165 км и Олег Дамянов на 105 км, както и Ивелина Кръстева от "Груба Секси Сила" на 75 км и Антонио Ивайлов от КК "Огоста" на същата дистанция и Лена Каменова и Денис Тодоров на късата дистанция и други.

Финалът и награждаването бяха в малкото село Митровци, където колоездачите попаднаха сред автентичната атмосфера на местния събор. Те бяха посрещнати от оркестър "Mont Music" с духова музика, скара и местната крафт бира "Чипровско пиво". Всеки финиширал получи медал, а най-бързите бяха отличени с плакет. Наградният фонд по традиция не включва пари, а местни продукти, които бяха предоставени от две винарни в региона - винарна Боровица и "Агрофитнес" от село Боровци, което развива само местни забравени винени сортове.

В събитието тази събота се включиха участници от девет държави, сред които Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Полша, Румъния, Украйна и Белгия.

Велообиколката на Северозапада се организира от клубовете "Бегач" и "Колоездач" с подкрепата на фондация "Америка за България" и общините Чипровци, Чупрене, Белоградчик и Димово.

Източник: БНР