© Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Вълшебната нощ започва в 18:00 ч. и ще бъде открита със спектакъл на Театрална група „Темп“ и танцова формация Elite.

Светът на фентъзито и магиите ще се разкрие в Детски отдел и Тийн Залата на библиотеката. Малчуганите до 14 години ще бъдат пленени от бързите ръце на фокусника Радиум Тутовски.

Страстните (по)читатели на фентъзи поредиците „Хари Потър“, „Игра на тронове“, „Властелинът на пръстените“ и „Здрач“, ще могат да покажат отличните си познания, свързани с филмите и книгите в специален куиз, който ще се проведе в тийн залата.

Също в 18:00 ч. започва и срещата с писателката Катерина Хапсали, автор на книгата „Вкусни разкази“ (изд. „Колибри“). В нея са събрани няколко истории за вкуса на живота, който може да е горчив, но и сладък, тръпчив, изискан или пикантен; за аромата на дом и копнежа за любов и общуване; за онези символи на всекидневието – храна за душата, които свързват хората и така му придават стойност, устойчивост и екзистенциален смисъл.

Вечерта ще завърши в киносалона с филма „Изкуството да падаш“. Лентата е сред участниците в конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. Историята разказва за 17-годишната Бори (в ролята Елена Замяркова), която отказва да бъде унижавана от момчетата. Артистичната ѝ, но лабилна майка (Александра Сърчаджиева) не ѝ дава подкрепата, от която има нужда. Грижовният ѝ дядо я записва в школа по джудо. Там тя осъзнава, че преди да победиш другите, трябва да победиш себе си. „Изкуството да падаш“ е филм за трудния път на съзряването, за умението да падаш и да се изправяш отново.

Прожекцията е подарък за всички приятели на книгите и е с начален час 19:30 ч. Инициативата се провежда с любезното съдействие на Кино „Метропол“ и след предварително заявени места на телефон: 092 62 61 70 или на място в „Заемна за дома“, поясняват още от библиотеката.