© Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца

Тази година акцентът е върху инициативите, които стимулират талантите, креативността, алгоритмичното мислене и забавната наука.

Всеки понеделник, от 11:00 ч., (26 юни – 14 август) деца от 7 до 10 години ще имат възможност да се включат в работилница „Код: Аз-буки“. Чрез символно кодиране участниците ще разпознават шифър, който ще ги отведе до конкретна детска книга. След това ще се запознаят с роботите Bee Bot и Finch и ще могат да създадат първите си програмни кодове.

Във вторник, в 13:30 ч. (4 юли – 25 юли) Тийн залата ще посрещне всички любители на социалната мрежа ТикТок с предизвикателството #BookTok – изтанцувай книгата. Участниците ще открият литература за темите и личностите, които ги вълнуват и ще направят ефектни ТикТок видеа, вдъхновени от тях.

Всяка сряда, от 21 юни до 30 август, е запазена за четене на приказки за най-малките приятели на книгите. Лятната ни читалня и тази година ще посреща деца и родители в парка зад паметника на Христо Ботев. Началният час е 10:30 ч.

В четвъртък, от 11:00 ч. (6 юли – 27 юли) програмата ще е посветена на забавната наука. През STEM обучение ще развиваме у децата стремеж към мислене чрез научен подход. По време на работилниците участниците ще открият колко забавна и интересна може да бъде науката, като правят различни лесни за изпълнение експерименти. „Детска научна лаборатория“ е подходяща за деца от 8 до 14 г. и ще се провежда в Детски отдел.

В петъците, от 7 юли до 11 август, от 11:00 ч., ще се проведе работилница за писане на Глаголица. По време на ателието, участниците ще научат кои са глаголическите букви, какво послание носи всяка една от тях и ще направят първи опити за писане и четене. Ателието ще се провежда в Тийн залата и е с предварително записване на тел: 0882 58 98 55.

През цялото лято в Детски отдел, Тийн залата на библиотеката и във филиала в ж.к. „Дъбника“ ще бъдат обособени кътове за настолни игри и рисуване.

Всички инициативи са безплатни.

За записване и повече информация: на място в библиотеката на ул. Петропавловска 43, филиал в ж.к. Дъбника, e-mail: libvratsa@libvratsa.org и тел. 0879 54 89 00

Последвайте библиотеката в социалните мрежи от тук.

Източник: Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца