Непосредствено преди сесията съветникът Катя Йотова, която е от гражданската квота, внесе уведомление, че напуска групата на коалиция "БСП-Лява България" и става независима. Така социалистите занапред ще имат само 6 съветници и вече са малцинство в местния парламент. За пръв път от началото на мандат 2015-2019 г. от коалиция "Либерален алианс" също играха контра на кмета на Мездра, което на практика означава, че през последната година от мандата си Генади Събков, за разлика от досега, няма да може "да си разиграва коня", както си иска, в Общинския съвет.

В пространната си пледоария Събков не можа да даде логично обяснение защо на предишната сесия, в последния момент, оттегли своята докладна относно изработването на проект за изменение на Общия устройствен план на община Мездра за частта, обхващаща землището на Дърманци във връзка с модернизацията на пътя Мездра - Ботевград и изработването на проект за ПУП - Парцеларен план за осигуряване на транспортен достъп от трасето на пътя при новото кръгово до поземлени и урбанизирани имоти в землището на селото. В експозето си градоначалникът отправи остри критики към Агенция "Пътна инфраструктура" за безопасността на движението в този участък, както в момента, така и след предстоящата реконструкция.

В подкрепа на искането на управителите на фирмите "Йотов стоун" Димчо Йотов и на "С. Т. Слънчев рай" Светослава Токяй (стопанисваща Хотелски комплекс "Долче Вита") за осигуряване на транспортен достъп до техните имоти се обявиха вносителят на новата докладна Георги Валентинов ("Народен съюз") и председателите на групата общински съветници от ГЕРБ д-р Ивайло Тодоров и от АБВ Николинка Кътовска, както и независимата Катя Йотова. На противоположната позиция бяха само от БСП.

В крайна сметка след разгорещена дискусия Общинският съвет прие да се изработят двата проекта и одобри техническото задание за изработване на ПУП-Парцеларен план за общински път, осигуряващ транспортен достъп от новото кръгово при Дърманци до поземлени и урбанизирани имоти в землището на селото. "За" гласуваха 12 от присъстващите в този момент в залата 16 съветници - всички от ГЕРБ, АБВ, "Народен съюз" и "Либерален алианс". Останалите 4 - тези от БСП, бяха "Против".

И нещо любопитно от кулоарите на заседанието: Броени часове преди сесията една от прислужничките в Община Мездра заявила, че залата на Общинския съвет няма да може да се използва, тъй като щели да пръскат срещу... хлебарки. С което Генади Събков си спечели в публичното пространство поредния пиперлив прякор.

Извънредната септемврийска сесия на Общински съвет - Мездра може да гледате на запис по Телевизия "Враца" на 16 септември (неделя) от 13:20 часа, с повторение на 19 септември (сряда) от 9:30 часа.