© МВР - Монтана

Поради опасно високите температури, доближаващи 40 градуса, които са предпоставка за възникване на пожари, от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Монтана напомнят на гражданите да спазват правилата за пожарна безопасност. Като едно и може би най-важното е абсолютната забрана за паленето на стърнища, както и изхвърлянето безразборно на незагасени цигари, правило, нарушавано най-често от движещи се по пътищата автомобили.

Също така напомнят, че разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в дворни, селскостопански и вилни имоти следва да става чрез събиране, окосяване и извозване на отпадъците. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне. Прясното сено е добре да се складира на купи, само след като изсъхне напълно, за да не се получи самозапалване.

При опасност от усложняване на обстановката потърсете безопасен път за евакуация далеч от мястото на пожара в посока обратно на вятъра, покрай водни басейни, реки и потоци.

От пожарната в Монтана разпространяват брошури със съвети за пожарна безопасност поради опасно високите температури и как да постъпим при възникване на пожар.