© БГНЕС

Проектът е залегнал в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за следващата година, посочи Цеков. Сред трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе - Разград - Шумен, Силистра - Шумен, Шумен - Ямбол, Ямбол - Лесово, Бургас - Малко Търново, Свищов - Русе, Враца - Оряхово и др.

Целта е да се създадат условия за подобряване на пътната безопасност, за намаляване на пътния травматизъм и за подобряване на жизнения стандарт и начина на живот на българските граждани, обясни Цеков.

По думите му е важно плановете да са дългосрочни, тъй като досега държавата е планирала големите цели, но са пропуснати малките.

Пред участниците във форума министърът изтъкна важността на развитие на транспортните оси в посока север-юг, но беше категоричен и за неотложността на изграждане на още четири - в посока запад-изток.

В този контекст още тази година АПИ ще възложи идейно проектиране на по една допълнителна лента на автомагистрала "Тракия" поне в участъка между София и Пловдив, увери Цеков. До края на следващия месец Министерството ще предложи и механизъм, който да позволи строителството на магистрала "Хемус" да продължи.

Екипите на МРРБ и АПИ са в готовност да започне строителството и на последния етап от магистрала "Струма", заяви още Цеков. Той уточни, че това може да стане веднага след като получи одобрението на Европейската комисия.

По отношение на скоростния път Видин-Ботевград вече са преодолени териториално-устройствените и инженерно-техническите въпроси и до края на 2025-та година пътят трябва да бъде завършен.

Работата по трасето Монтана - Мездра обаче ще трябва да започне отначало, обясни Цеков.

Скоро трябва да започне и строителството на участък от магистралата "Дупница - Гюешево", стана ясно от думите на министъра, след като тази година вече има сключен договор за изработка на Подробен устройствен план и технически проект.

В края на есента се очаква АПИ да обяви обществена поръчка за участъка от Бяла до Велико Търново - част от магистралата "Русе - Маказа", остава трасето Велико Търново - Маказа, до гръцката граница и връзките с магистралите "Тракия" и "Марица".

Магистрала "Черно море" в момента е във фаза екологична процедура и се очаква проектирането и строителството да започне в рамките на следващата или началото на по-следващата година, посочи още Андрей Цеков.