Има данни за изградена престъпна структура, която се занимава с разпространение на наркотични вещества в Мездра, се отбелязва в анализа за дейността на РУ на полицията през м. г. Лицата, участващи в нея, са установени, като са предприети необходимите оперативно-издирвателни и други мероприятия за тяхното разработване и документиране на престъпната им дейност.

Установени са и данни за разпространение на наркотици, най-вече сред младежите - става дума предимно за упойващи вещества от рода на конопа/ марихуаната, които са най-евтини, се казва още в отчета на полицията.

През 2015-та на територията, обслужвана от РПУ-Мездра, са регистрирани 11 престъпления, свързани с наркотици. 10 от тях са разкрити, разследва-нето по едно все още не е приключило, но също е образувано срещу известен извършител. За сравнение през по-миналата година са регистрирани 12 такива престъпления, т. е. с едно повече.

С цел противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества се провеждат специализирани операции, при които се проверяват и профилактират известните на полицията наркосборища, рисковите места за извършване на този вид престъпления, както и активния криминален контингент по линия „Наркотици”.

През м. г. са проведени 14 такива специализирани полицейски операции, като особено внимание е обърнато на проверките на уязвими места, както и на прилежащите райони около училища и детски градини. При тях близо до учебни заведения са задържани 3 лица, в които са намерени наркотични вещества. Т. е повече от ¼ от този вид общоопасни престъпления, са регистрирани в училищни райони, предупреждават от полицията.