Разкрити престъпления на територията на РУ Монтана:

- служители на Участък Бойчиновци са разкрили кражба на 4 000 лв и сребърен накит, извършена този месец от незаключена къща в село Кобиляк. Като извършител е установен 27-годишен рецидивист от село Владимирово.

- 3 растения от вида на конопа с различна големина, засадени в саксии, са иззети от апартамент в ж.к. „Плиска“ в гр. Монтана, обитаван от 35-годишен монтански жител.

- служители на РУ Монтана са върнали три откраднати мобилни телефона на собствениците им. Една от кражбите била извършена от казино в гр. Монтана. Като извършител е установена 21-годишна жена от село Габровница, обл. Монтана. През месец май в парк „Монтанезиум“ бил противозаконно отнет мобилен телефон на стойност 2 000 лв., собственост на 36-годишна монтанска жителка. Установеният извършител е на 36 години от обл. Добрич. Открит и върнат е мобилен телефон, на стойност около 1 840 лв, противозаконно отнет от пазарска количка в гр. Монтана, собственост на 72-годишна монтанска жителка. Установеният извършител е 56-годишна жителка на село Смирненски, общ. Брусарци.

- служители на Участък Бойчиновци са установили 55-годишен жител на село Владимирово, който изтеглил неправомерно от дебитна карта 700 лв. Сигналът за изгубен портфейл, съдържащ пари и дебитна карта, постъпил в полицейския участък на 19 юни т.г. от 18-годишна врачанска жителка.

- неправомерно присъединяване към енергоразпределителната мрежа е установено в частен дом в село Гаврил Геново, общ. Георги Дамяново.

- установен е 43-годишен от областния град, който на 14 юни т.г. отнел 6 пилета от имота на монтанска жителка. Мъжът върнал откраднатите птици.

- служители на РУ Монтана са заловили 47-годишен жител на кв. „Кошарник“, който този месец извършил кражба на части от задържана каруца в ТП ДТС Монтана. Откраднатите вещи са върнати на собственика.

- Съхранение на 0,7 куб.м. акациева дървесина без документ за произход е установено в имота на 67-годишен жител на село Габровница.

Разкрити престъпления на територията на РУ Лом:

- служители на РУ Лом са разкрили домова кражба в крайдунавския град, извършена чрез взлом от криминално проявен и осъждан от същия град. Сигналът за престъплението постъпил преди месец от 83-годишна пенсионерка. Жената съобщила, че от къщата й били противозаконно отнети газова бутилка с вместимост пет литра, 12 бутилки с олио, пластмасова бутилка с ракия. По случая е установен 40-годишен рецидивист, който дал обяснения за кражбата и върнал откраднатите вещи.

- служители на Участък Брусарци са върнали мобилен телефон, противозаконно отнет от къща в село Крива бара. Установен е 25-годишен криминално проявен от същото село, който е дал обяснения в полицейския участък. По „горещи“ следи е заловен и 28-годишен от село Сталийска махала, който вчера влязъл през незаключена входна врата в къща в с. Василовци, собственост на 59-годишна местна жителка, и отнел дамска чанта със сумата от 50 лв, лична карта и различни по вид дамски аксесоари. Извършителят дал обяснения за кражбата и върнал откраднатите вещи.

- служители на РУ Лом са открили откраднат през месец април т.г. мобилен телефон, забравен от собственичката му в аптека в крайдунавския град. Като извършител е установена 51-годишна ломска жителка, която върнала открадната вещ. Служители на Участък Медковец също са върнали мобилен телефон, противозаконно отнет в началото на този месец от къщата на жителка на град Медковец. Установена е 56-годишна местна жителка, която направила самопризнания и върнала открадната вещ.

- установен е малолетен, извършил кражба на сумата от 120 лв от чантата на преподавател в основно училище в гр. Лом. Детето направило самопризнания и предало паричната сума.

- заловен е 42-годишен рецидивист от село Крива бара, извършил през месец май кражба на инструменти от гараж в селото. Мъжът признал, че предал откраднатите вещи в пункт за изкупуване на черни и цветни метали. Работата по случая продължава.

- Наркотични вещества са иззети от 28-годишен ломски жител. Вчера на улица „Софийска“ в крайдунавския град той бил спрян за проверка от служители на РУ Лом, при което предал плик, съдържащ 0,42 грама суха зелена листна маса, която при направения полеви тест реагира на наркотичното вещество "метаамфетамин“.

- незаконно съхранение на 1,8 бр. куб.м. дърва за огрев от вида „черница“ е разкрито в частен имот в град Лом, обитаван от 55-годишен местен жител.

- около 1 кг ситно нарязан тютюн без акцизен бандерол е иззет от две жилища в гр. Лом и село Якимово. По случаите са съставени актове по Закона за акцизите и данъчните складове и образувани преписки по чл. 234, ал. 1 от НК.

Разкрити престъпления на територията на РУ Берковица:

- разкрита е кражба на 43 грама златни накити, извършена през месец март т.г. от частен дом в село Боровци. Като извършител е установен 21-годишен местен жител, който направил пълни самопризнания.

- разкрити са трима жители на берковския кв. „Раковица“, които взели забравено на щанд портмоне в хипермаркет и изхарчили намиращите се в него 600 лв. Жалбата била подадена на 11 май т.г. от 20-годишна жителка на село Мездрея. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия са установени двама мъже, на 21 г. и 25 г. и момиче на 17 г., които направили самопризнания за кражбата и възстановили на собственичката открадната сума.

- Неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа е установено в частен дом в кв. „Раковица“ в гр. Берковица. Притежател на партидата е 35-годишен, живущ на адреса. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234в, ал. 1 от НК.

Разкрити престъпления на територията на РУ Вършец:

- незаконно добити дърва за огрев са установени в частен имот във вършечката местност "Радежо", обитаван от 49-годишен местен жител. При извършената проверка са открити 3 кубични метра нацепени и нарязани дърва за огрев от вида "елша", които били без контролна горска марка и превозен билет. От притежателя е снето писмено сведение, съставени са протокол и разписка за отговорно пазене. По случая е образувана преписка, която ще бъде докладвана на Районна прокуратура – гр. Монтана.

- съхранение на голямо количество незаконна дървесина е открито в още един частен имот в гр. Вършец. В помещение в двор на къщата на 46-годишен местен жител, обособено като дърварник, са намерени 38 кубични метра нацепени и нарязани дърва за огрев от вида "бук", "дъб", "елша", "чинар", "черница", "бреза", които били без контролна горска марка и превозен билет, за които притежателят не представил нужните документи.

Специализирана полицейска операция за контрол на противодействието на конвенционалната престъпност, незаконната миграция и трафика на хора е осъществена на територията на РУ Лом между 08,00 ч. и 20,00 ч. на 20 юни т.г. Екипи на ЗЖУ Монтана са извършили проверки на 108 МПС, 123 пътници и водачи и са оказали 7 съдействия на граждани и институции. Съставени са 3 акта по Закона за българските документи за самоличност.