© Община Монтана

Монтана спечели промоция за „А" група през сезон 1993/1994 г., като завърши на второ място в класирането след ЛЕКС /Ловеч/. През сезона отборът бе воден от Цветан Атанасов-Батката и Стефан Павлов-Фифи Перото. Президент на клуба бе Замфир Замфиров, а изпълнителен директор Иван Костов.

Кметът на Монтана Златко Живков връчи възпоменателен плакет на футболисти, ръководители, спонсори и фенове допринесли за историческото влизане на Монтана за първи път в елита:

"30 години от онова паметно влизане на "Монтана" в "А" група. Оттогава влизахме още четири пъти. Историята на "Монтана" е различна . И в периода преди 1989-а, и в периода на демокрацията след 1990-а, когато имаше доста сериозни хора, които написаха историята и продължават да пишат историята на нашия клуб. Това са десетки хора, които са оставили сърце и душа тук."

За събитието от Казахстан дойде Саид Ибраимов:

"Няма никакво значение откъде идвам, важното е желанието. Да, малко далече - от Казахстан, но в момента, в който получиха покана за събитието, бе изключителен за мен. Момент, който ме върна 30 години назад, развълнувах се, в съзнанието ми изплуваха едни положителни емоции и през целия път имах чувството, че съм в онова време. През главата си прекарвах мачовете и мига, в който след последния съдийски сигнал на този терен имаше изключителна радост и удовлетвореност. От 30 години не съм идвал и не съм стъпвал на този терен. Направи ми добро впечатление, искам да поздрава хората, които се занимават с този процес - и кмета, и Румен Панайотов, че продължават в тези тежки дни за българския футбол да полагат усилия и футболът да е жив в Монтана."