На 17 септември 2021 г., „Фолксваген Пасат“ се движел по път Е-79 от Монтана за Белоградчик. Колата, управлявана от Н. Д. К., попаднала в необезопасена и необозначена дупка и предизвикала пътно-транспортно произшествие, при което били увредени предна и задна десни гуми и предна и задна джанти.

За случая са били уведомени органите на реда и служител на „Пътна полиция“ съставил на място констативен протокол. За настъпилото събитие е била информирана и застрахователната компания, с която собственикът на автомобила имал сключена застраховка „Пълно Каско“.

Образувана била и преписка и компанията изплатила на собственика на автомобила обезщетение от 361,98 лева. След изплащането на сумата застрахователите поканили АПИ, стопанисваща пътя и отговаряща за неговата изправност, да възстанови изплатените средства по щетата, но плащане не било извършено и дружеството предявило иск пред съда.

След като се запозна с документите по делото и изслуша страните, съдът обяви иска за основателен. „Няма данни водачът да се е движел с несъобразена скорост или по начин, който да причини по негова вина настъпилите увреждания по автомобила

Съгласно Закона за пътищата, републиканските пътища са изключителна държавна собственост. Управляват се от АПИ и лицата, които ги стопанисват, са длъжни да ги поддържат изправни и да осигурят условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение…

Дружеството, стопанисващо пътния участък, е било длъжно да предприеме своевременно действия по отстраняване на възникналото препятствие на пътя и обезопасяването му!“, обяви съдът и осъди АПИ да заплати на застрахователната компания 361,98 лева – заплатено застрахователно обезщетение заедно със законната лихва, както и направените по делото разноски от 545 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Монтана в двуседмичен срок