Директорът на детското заведение Калина Арсенова заяви, че тази инициатива е на целия екип, и основната цел на срещата е да се обясни на родителите колко е важно за децата и техния растеж да се хранят правилно и здравословно.

Заместник-директорът на РЗИ – Враца д-р Ирена Видинова запозна присъстващите с важността на проблема със здравословното хранене на децата и подчерта, че то започва още в кърмаческа възраст.

Тя обясни, че здравословно хранене означава балансирано хранене, по отношение приема на храни от различните групи хранителни продукти, включващи белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални вещества в качествено и количествено съотношение, съответстващо на възрастта и физическото състояние на организма.

Създаването на здравословен хранителен модел в ранен етап от живота е база за поддържането му в по-късна възраст и намаляване в бъдеще на риска от хронични неинфекциозни заболявания като сърдечно-съдови, хипертония, инсулт, диабет тип 2, някои видове рак, остеопороза и др.

Основен принцип за осигуряване на пълноценното и здравословно хранене при деца от 1 до 3 годишна възраст е разнообразието в консумацията на храни, които ги предпазват от затлъстяване. Тя обърна внимание, че затлъстяването при децата от тази възраст е свързано с продължителен свръхприем на енергия и на мазнини, и води до повишен риск от свръхтегло и затлъстяване.

За децата от 3 до 6 години, д-р Видинова препоръча да им се дава пълноценна и разнообразна храна, включваща зърнени храни и/ или картофи, плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини и сол, както и достатъчен прием на вода и течности.

Д-р Видинова и Нели Петкова от РЗИ отговориха подробно на задаваните им от екипа на детската градина въпроси и предоставиха нагледни материали за родителите.