По-рано днес от екологичното сдружение „За Земята“ внесоха подписка в МОСВ с настояване да се изпълни по-скоро поетият ангажимент за национална депозитна система за опаковките за напитки от стъкло, метал и пластмаса.

„Изискванията на ЕК, предвидени в проекта на регламент за опаковките, са до 2029 г. да бъде осигурено разделно събиране на най-малко 90% годишно от пластмасовите бутилки и металните съдове за напитки за еднократна употреба“, напомнят от МОСВ. Добрите европейски практики показват, че са нужни поне две години за осигуряването на цялостна инфраструктура и промени в националното законодателство, за да бъде ефективна и работеща депозитната система, се посочва още в позицията. От МОСВ подчертават, че има работна група, която се занимава с всички въпроси по темата, включително за законодателните промени, които ще са необходими за определяне на оператор на депозитната система, а също и за вида, логистиката и инфраструктурата на самата система.

„Работната група прецени, че е необходимо провеждане на допълващо изследване за определяне на логистичните потоци, събиране и анализ на оперативни и технически данни“, информират също от МОСВ. Изследването ще даде яснота за логистичната и функционалната архитектура на депозитна система за опаковки от напитки в България, заедно с последователни стъпки за нейното въвеждане и съответните срокове по изпълнение на необходимите мерки, добавят от екоминистерството. След представянето на резултата от страна на изпълнителя пред работната група, ще се премине и към изготвяне на всички предложения за изменение на Закона за управление на отпадъците и подзаконовите нормативни актове, съобщават още от министерството. Срокът за изпълнение на поръчката за изследването е до 8 юли тази година.