© БГНЕС

Хеликоптерът разполага с цялото медицинско оборудване от най-висок клас - апаратура и ковьози. Въпреки че няма специална лебедка, ще може да спасява и пострадали хора в планините, като пострадалият човек първоначално ще бъде изнесен на линейка до най-близкия център и оттам ще бъде качен на медицинския хеликоптер.

До края на 2024 г. ще получим още два медицински хеликоптера. Промяна в графика на доставка няма - през юни и декември месец се очакват следващите два медицински хеликоптера. Планинското спасяване става част от спешната медицинска помощ по въздуха. Сегашният няма лебедка за планинско спасяване, но следващите три, които ще получим, ще имат.

Хеликоптерите са най-успешният модел, който се използва в цял свят - лекарите бързо спасяват човешки животи.

Премиерът акад. Николай Денков получи като малка награда и макетен модел на медицинския хеликоптер. Той заяви, че когато се ръкувал с официалните лица, чул някой да казва честит празник. Това е усещането, за което сме се събрали - да отбележим празника за българското здравеопазване, към европейските стандарти и качество на живот, каза Денков. И все пак напомни - имало препятствия по пътя, докато страната ни се сдобие с медицински хеликоптер. Тези препятствия били продиктувани от служебните правителства на президента Румен Радев.

Денков призова здравното министерство да поеме щафетата, защото всичко това изисква сложна координация между институциите. За гражданите е направено всичко, което е възможно за спешната помощ по въздуха, категоричен бе премиерът.

Здравният министър проф. Христо Хинков е доволен от придобиването на медицинския хеликоптер. Възможностите на медицинския хеликоптер ще доведат до друго ниво спешната медицинска помощ у нас, посочи той. И обясни - с медицинския хеликоптер ще се намали броя на загиналите при катастрофи и пътни инциденти в така наречения златен час.

Транспортният министър Георги Гводейков посочи, че спешната помощ по въздуха ще подобри живота на хората, за много по-качествен туризъм и много повече инвестиции. Авиацията е индустрия, към която се подхожда с внимание, експертиза, знания, така че успех на всички, каза той.

Източник: news.bg