Идеята за паметник на солунските братя възниква по повод 1160 години от окончателното създаване на глаголицата и четиридесет и третата годишнина от обявяването им за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980. По думите на папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, с изключителен принос както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на много поколения европейци. Славянобългарският език се превръща в официален не само в България, но и за останалите православни славянски народи – над 200 милиона в Европа, които пишат на тази азбука.

Инициативата на училище "Родина“ цели да се създаде едно непреходно послание за това, че произходът на българският език не разделя, а обединява Европа. Върху паметника ще бъде увековечено словото на Кирил на български и на испански език: "Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?“.

Очакваната стойност на проекта е около шест хиляди евро. Асоциация "Малага - България 2010“ откри дарителска сметка в евро за събиране на дарения за изработването и монтирането на барелефа: IBAN: ES32 2103 3001 9200 3003 0978, SWIFT/BIC UCJAES2M, получател: Asociacion Malaga-Bulgaria-2010.

Крайна дата за очакваните постъпления е 31 декември 2023г. В случай, че бъдат събрани повече от необходимите средства, те ще бъдат пренасочени за бъдещи културни проекти на асоциацията. Откриването на паметника на Кирил и Методий ще се състои в периода на предстоящото издание на културния фестивал "Български дни в Малага".


Източник: focus-news.net