В двата фестивални дни организаторите са подготвили богата програма, изпълнени с вкусове, аромати, музика и много настроение. Официалното откриване на събитието е в 10:00 часа, а жителите и гостите на града ще бъдат посрещнати с традиционната врачанска закуска – мекички със сирене. Посетителите ще имат възможността да станат част от професионална демонстрация на приготвяне на бяло саламурено сирене.

Майсторски клас ще проведе звездата от Hell’s Kitchen – шеф Светлана Илиева, а ученици от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство и читалищата от общината ще се съревновават в Кулинарното състезание „Най-вкусна врачанска лютика“. Ще се проведе Конкурс за най-красиво аранжирано плато с млечни продукти.

Професионалистите могат да участват в научен семинар на тема – възможности за проектни предложения за земеделски стопани и преработватели. Фестивалната програма включва още безплатна дегустация на млечни продукти и конкурс „Награда на публиката“, забавна игра „Сирене на сляпо“; две презентации - на магарешко мляко и на сирене и вино с безплатна дегустация;

Във втория ден ще се проведе базар на български сирена и млечни продукти, традиционни сладка и вина.

Фестивалът ще бъде закрит с концерт на фолклорната изпълнителка Румяна Попова.