Четиринайсетте платна, изложени във фоайето, сякаш бяха събрали в себе си онази невидима, но дълбоко осезаема магия на духовната връзка на художника с извечните и неизчерпаеми сили на природата вдъхновител. Именно поради тази причина всеки един от пейзажите разкрива стремежа и порива на художника Рени Митева към духовно извисяване и издигане над сивотата, студенината и бездушието.

В грабващите въображението пейзажи, Рени сякаш е вплела поетичната метафоричност на „зеленото” като своя запазена творческа и духовна идентичност. Още в стихосбирката си „Зелени залези” тя категорично заяви, че зеленото е нейният цвят във всичките му нюанси, като символ на оптимизъм и вяра във вечния кръговрат на природата.

Така изложбата се превърна в своеобразно продължение на темата "Зелените залези" и оживя в "зелените изгреви" на картините.

Като самотно бяло петно се откроява единственият зимен пейзаж, но и от него струи, макар и плахо, яркото изгряващо слънце, което се опитва сякаш да прогони снега и студенината.

Сред картините се открояват само две графики – „Зимно дърво” и „Горска хижа”, които обаче доказват, че авторът еднакво добре владее „езика” на черно-бялото, както и богатството на цветовете.

Главният експерт „Култура и художествена галерия” в община Мездра – Светла Дамяновска, представи накратко творческата биография на Рени Митева и подчерта, че картините й са белязани от оня одухотворен оптимизъм, категорично заявен в колорита от светлина и зеленина и дълбочината на перспективата.

От своя страна Рени Митева благодари на всички – близки, приятели, колеги и почитатели на изкуството, дошли да споделят този празник на красотата и вдъхновението. Тя призна, че освен талант, във всяка картина е вложен и много труд, за да може наистина да бъдат усетени авторовите послания.

Кметът на общината Иван Аспарухов поздрави талантливия творец и й пожела нови успехи и творчески предизвикателства.

На откриването на изложбата присъстваха председателят на Общинския съвет Яна Нинова, заместник - кметът Николинка Кътовска, председателят на НЧ „Просвета 1925” – Валентин Вълчев, директорът на ОУ „Христо Ботев”, в което училище Рени Митева е начален учител, Иван Иванчев, колеги, приятели и почитатели на многостранния талант на Рени.