© Ива Антонова

Още преди две години са изготвени проектите, които да ограничат скоростта през общинския център и село Осен, обясни кметът на Криводол Христо Доков:

"Проектите са изготвени за училището в град Криводол и по главната улица. Другата събота ще има протест и в града. Така че аз не смятам, че проблемът е за тези повдигнати пешеходни пътеки."

За да може Агенция "Пътна инфраструктура" да постави изкуствени неравности в селото, община Криводол трябва да организира оглед, за да се определи точното им местоположение, и да изготви проект, който да бъде съгласуван с пътното управление и с "Пътна полиция", съобщиха в свое становище от АПИ.

Трафикът по пътя Криводол - Борован /път II-13/ трябва да бъде пренасочен през околовръстното шосе на Враца, смята Христо Доков:

"Проблемът е, че пътят не е направен за такова тежко натоварване и толкова тежък трафик през града и през село Осен. Имаме завои, в които два тежкотоварни камиона не могат да се разминат. Спокойно трафикът може да мине по околовръстното на град Враца, където няма населени места. От Монтана за Враца. Защо е отбит през град Криводол?"

Въпреки уверенията на Агенция "Пътна инфраструктура", че в максимално кратък срок ще бъдат поставени изкуствени неравности, жителите на село Осен ще излязат на пореден протест днес в 11:30 часа.

"Да, разговаряхме, но разговор по телефон не е разговор. Не е ли черно на бяло, за мен това не е сериозно. Обещаха, че ще направят легнали полицаи, пешеходни пътеки, ще има съдействие от полицията всеки ден за ограничаване на скоростта на тировете, но си остава стачката", каза кметският наместник на село Осен Петя Петрова.

Това е второто врачанско село, което излиза на протест поради тежкия трафик. Миналата събота жители на село Девене излязоха на пътя и го блокираха за 15 минути.