Специално място ще бъде отделено на Алманах "Огоста“ и неговите автори. Илко Минев е пожелал да му бъдат изпратени в електронен вариант последните броеве на алманаха, единични бройки от които е получил чрез посолството и е бил впечатлен от значимото авторско присъствие и от жанровото разнообразие.

Главният редактор на алманаха Мартен Калеев поясни, че това е събитие на много високо ниво, тъй като е организирано от културните организации и от посолствата на Бразилия и България. Посолствата на Бразилия и Португалия са отправили благодарности до алманаха по повод поместването за поредна година произведения на Антонио Миранда и Фернандо Песоа в превод на Румен Стоянов.

Именитият преводач от испански и португалски поръча да се информират всички автори за задоволството на чуждестранните специалисти от факта, че чрез алманаха нашите сънародници могат да прочетат най-новите произведения на значими имена от българската култура и от Северозапада, включително да да се запознаят с малко известни факти около българо-бразилския културен обмен през близкото и по-далечно минало.