На 24.12.2022 г. обвиняемите В.В. и С.В. били в с. Портитовци, област Монтана, със 17-годишния им син К.И.

Вечерта на младежа му прилошало, за което бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пристигналият на място медицински екип го транспортирал до болница в гр. Монтана.

Там той бил приет за преглед и консултация от лекар Д.П. Тя установила, че състоянието му не налага спешна медицинска помощ, а се касае за диагноза остра вирусна инфекция и го насочила към детското отделение на болницата.

Обвиняемият В.В. на висок глас изразил недоволството си от поставената диагноза и отправил упреци към медицинския специалист. Нанесъл на Д.П. удар с ръка в областта на главата, хванал я за шията и я ударил в стената на коридора. Пострадалата направила опит да преустанови нападението, като се отправила към изхода на отделението. Там била настигната от В.В., който отново й нанесъл удар. Забелязала случващото се, в побоя се включила и обвиняемата С.В.

След намеса на свидетел на инцидента доктор Д.П. успяла да влезе в служебното помещение и да затвори врата след себе си. Въпреки поставения на нея надпис, строго забраняващ влизането на външни лица, обвиняемата С.В. счупила с ръка стъкло на вратата и преминала през нея. Продължила с арогантното и дръзко поведение, опитала да нанесе удари на лекарката и да счупи друго стъкло, но била изведена в коридора.

Медицински сестри се обадили за съдействие от полицията и натиснали паник бутона.

В хода на досъдебното производство е била изготвена съдебномедицинска експертиза, установила причиняване на травматични увреждания на пострадалата Д.П. - порезни рани, контузия, кръвонасядане, охлузване и кръвоизлив. По своя медико-биологична характеристика те представляват лека телесна повреда.

Извършена е била комплексна видео-техническа и портретно-идентификационна експертиза на кадрите от записи, иззети от охранителните камери в района на местопроизшествието.

Предстои делото да продължи в съда.