„Това е една инициатива, която обмисляме от дълго време. Изхождайки от съседни общини, които вече организират такива мероприятия, решихме и ние да организираме за първи път базар от подобен тип, във връзка със светлите празници за Възкресение Христово. Поканихме земеделски производители и фермери от нашия регион. Има представители от селата Нефела, Чирен, Оходен, Руска Бела, както и от Червен Бряг, и други населени места от Северозапада. Мисля, че като за начало се получава доста добре, а идеята ни е да го направим традиционно“, каза за MediaNews организаторът и отговорник за базара Стилян Тотков – гл. експерт „Икономика, стопански дейности, търговия и защита на потребителите“ в Община Мездра.

В рамките на базара на щандовете имаше изложени домашни сладка, разнообразие от пчелни продукти, мляко, сирена и кашкавали, сушени плодове и гъби, вина от местния край, ядки – орехи, лешници, бадеми, фъстъци, както и разсад и местни специалитети.

От Община Мездра се допитаха до участниците, чрез анкетни карти, в които да изразят своето мнение кога да бъде провеждан базара.

„Ще се съобразим най-вече с тях и желанието на местните потребители“, каза Тотков.

За Стефка Йорданова това е чудесна инициатива, която обединяваха българските производители.

„Много е хубаво да се събрат нашите родни производители. Това ни липсва, да се подкрепя българското и родното. Мисля, че занапред трябва да се върви в тази насока. Да се канят повече и да се разраства, дори да се прави няколко пъти в месеца“, каза тя.