Все пак MediaNews се оказа лош пророк и дебатите и разгорещените страсти са се случили преди сесията, на заседание на Постоянната комисия по култура. Невинаги проектопредложенията в комисиите се подлагат на гласуване, но в случая такова е имало. Резултатът бил неодобрение на докладната поради правни възражения, което си е основание тя да бъде оттеглена от предварителния дневен ред.

Така решението на 12-те членове на Управителния съвет на Фонд "Култура” се оказало неприемливо. Одобрените 11 проекта на обща стойност 14 615 лв., съобразно приетите Правила за реда и условията за финансово подпомагане на проекти в областта на културата, културни прояви и любителско изкуство в община Враца от Фонд „Култура”, не стигнаха до режим „гласуване” в залата на съветниците.

Със сигурност тази докладна ще бъде внесена отново на следваща сесия на Общинския съвет. Дотогава дано представителите на различните партии си стиснат ръцете и приемат, че вършат заедно нещо на "ползу роду". Ако пак възникнат спорове, че правилникът им бил крив, както стана на есенната сесия през миналата година, да вземат да го актуализират. Или културата не е приоритет на съветниците?

Думата „култура” означава възпитание, образование, развитие… Тя е многостранно понятие с много нееднозначни дефиниции и се подлага трудно на едно определение. Само че врачанските избраници трябва да знаят значението й заради хората, които са им се доверили за определяне на правилната посока за развитие на града и жителите му. На този етап нещо се случва във Фонд "Култура" при Общинския съвет на Враца. Много жалко, ако ежбите са политически.