При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки, като не могат да ползват мобилен телефон, е записано в проектотекстовете. Обхватът на разсейващите средства също така е разширен и с всякакво друго друго мобилно устройство за комуникация или друго средство, отклоняващо вниманието.

Пешеходците, указва специален текст, са длъжни да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение. За нововъведеното нарушение на пешеходците остава в сила генералният размер на глобата за този вид участници в движението – 20 лв. Целта е да се предотврати разсейването на пешеходците в опасна ситуация.

С проектопромените се въвежда и забрана колоездачите да боравят с телефон и таблет, докато карат. Досега такава забрана имаше само за водачите на електрически тротинетки. И за двете групи се въвежда задължението да слизат от превозното средство и да пресекат на собствен ход на зебра. Целта е да избегнат случаите, в които рязко изскачат пред колите на платното.

Промени се въвеждат и за т.нар. златен талон, който печелят всички водачи, които нямат нарушения на пътя в продължение на 6 години. По силата на премахването на синия хартиен талон златният също отива в историята и става дигитален. Шампионите без нарушения вече ще се отбелязват в Националния регистър за водачите и техните нарушения и наказания.

На тях няма да им се отнемат контролни точки, ако бъдат хванати в нарушение, освен ако прегрешението не е от тези, за които по закон се отнема книжката или са престъпление. В случай на нарушение дигиталният златен талон ще се заличава, а водачите ще се изравняват по ниво с всички останали – с 37 точки.


Източник: novini.bg