Сред най-дискутираните проблеми на селата на община Мездра бяха:

  • В приоритет „Здравеопазване“

Притесненията на хората във връзка с тиражираните неверни твърдели за състоянието на общинската болница. В началото на мандат 2019 – 2023 г., МБАЛ Мездра е на загуба от минали години в размер на 565 хил.лв. С огромните усилия на Иван Аспарухов и новосформираното тогава мнозинство в ОбС – Мездра беше сменен мениджърският екип на болницата. Новият Управител – д-р Съботинова, с финансовата подкрепа на Община Мездра успя не само да заздрави финансово болницата, но и да премине през 2-годишния период на Ковид. През последните години се извършиха редица ремонти във функциониращите стационарни отделения, закупена бе апаратура и оборудване, осигуряващи функционирането на болницата, има нови назначения на медицински работници. В момента тече и процедура по закупуване на нов компютърен томограф за образна диагностика, който ще бъде най-модерния в областта. През 2023 г. управителят на “МБАЛ – Мездра“ ЕООД отчита положителен резултат в размер на 367 000 лв.

Проблем на жителите на голяма част от селата е и липсата на посещения от личните лекари там. Предвид, че лекарските практики са изцяло частни, Аспарухов пое ангажимент да съдейства за организиране на срещи в населените места с различни общопрактикуващи лекари на територията на община Мездра и Област Враца. Той призова жителите на всяко от селата за единство в избора на личен лекар, с което да се гарантира неговото регулярно посещение в селото. Още през тази година е намерен вариант за ремонт на здравните служби в селата, който ще се извърши със собствени средства или по Стратегията за ВОМР (като част от мерките на СВОМР са включени като допустими такива дейности).

  • В приоритет „Транспорт“

Осигуряването на транспортната схема в селата. Решението на Аспарухов по този проблем е предстоящото закупуване на пътнически микробуси в общинско дружество „ТРАНС-АВТО-2015“ ЕООД, с които да бъде осигурен транспорт за жителите на селата. До това решение се стигна след липсата на интерес от частните превозвачи към обявените обществени поръчки за извършване на обществен превоз на пътници по автобусни линии от общинската и републиканска транспортни схеми в община Мездра.

  • В приоритет „Инфраструктура“

И през този мандат ще продължи обновяването на уличната мрежа в селата. Въпреки тежките условия на настоящия мандат - в две от годините липсваше бюджет, нормален бюджетен процес, финансова предсказуемост и стабилност, както липсата на европейски инфраструктурни програми, в община Мездра изцяло се ремонтираха 86 улици в селата на общината, като част от тях са и с подменен водопровод. За сравнение, в предишния мандат – 2015 - 2019, в който имаше достатъчно средства от ЕС, както и нормална бюджетна политика на национално ниво, в селата на територията на община Мездра са ремонтирани едва 42 улици.

В две от селата Долна и Горна Кремена до момента съществуваше проблем с водоснабдяването и през тази година са осигурени над 1,7 млн. лв. за изграждане на нов довеждащ водопровод, който се изпълнява в момента и скоро проблемът с недостига на питейна вода в двете села ще бъде напълно решен.

Програмата на Иван Аспарухов за следващия мандат, в частта за селата от община Мездра, освен гореизброените, включва и следите по-важни дейности:

  • Създаване на кътове за отдих, детски и спортни площадки
  • Продължаване на модернизацията на уличното осветление
  • Продължаване на социалните услуги в домашна среда като топъл обяд, помощ в дома за възрастни хора и лица с увреждания – асистентска подкрепа, мобилни здравно-социални услуги, целеви помощи за отопление и др.
  • Подкрепа от общината за културните и спортни дейности в селата
  • Подобряване на схемата на сметоизвозването.


НА 29 ОКТОМВРИ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НЕЗАВИСИМИЯ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА МЕЗДРА ИВАН АСПАРУХОВ С БЮЛЕТИНА № 71.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!