461 976 лв. от предоставените средства са предназначени за реконструкция и модернизация на системите за външно изкуствено осветление в 5-те населени места, както следва - 346 761лв. за гр. Мездра, 21 093 лв. за с. Дърманци, 35 876 лв. за с. Игнатица, 30 207 лв. за с. Моравица и 28 037 лв. за с. Руска Бела.

Ето какво каза кметът Иван Аспарухов за реализирането на проекта:

„В момента, след подписването на договора и уточняването на нещата, започнахме от села, където нямахме проблеми. Имам предвид, че трябваше да започнем първо в Игнатица, Руска Бела и т.н. Започнахме с Руска Бела, тъй като където имаше проблеми с прекъсванията на електричеството в Игнатица. В Руска Бела подмяната на осветителните тела е завършена. Остава единствено да възстановим връзките преди приемането, тъй като проектът е за подмяна на уличното осветление, но не и за мрежата. Там, където има нарушение на мрежата в отделни клонове, ще го изпълним ние.

Градът ще остане последен, защото уточняваме някои неща, свързани с парковото осветление от гледна точка на паркотелата. Тези, които в момента са в алеята, са на много по-висока цена от тази, заложена в проекта. Искахме да уточним и да направим замяна с други тела, доказали своята ефективност.

От друга гледна точка, вторият проблем за паркотелата се яви с новия проект за площада. Но вече сме почти на финала и да уточним вида им. Краят на януари – февруари проектът трябва да приключи, както е по договор.”

Аспарухов допълни, че в града има някои проблеми, тъй като в проекта не са предвидени подмяна на стълбове, особено на ул. „Янко Сакъзов”, които са компрометирани.

Основната цел на проекта е да се повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление и да се изгради система на управление на уличното осветление. Във всяко населено място ще бъде изградена такава, която ще следи всяка лампа дали е изгоряла. Ще има пунктове за управление, които са включени в проекта.

Вече са подменени осветителните тела и в Игнатица, започва работата в село Моравица. Крайният срок за изпълнение на проекта е 18 февруари 2025 г.