Машините са налични, в началото на годината показахме две от тези автоматизирани системи и тогава поехме ангажимент, че до няколко месеца ще пристигнат и другите четири. Имам уверението, че всички проби – не само за алкохол, но и за наркотици, тези, които постъпват за изследване, в рамките на около две седмици ще са готови, обясни Стоянов.

Имаме известно забавяне с натрупаните в предишни периоди. В момента обработваме и издаваме 40 % повече експертизи в сравнение със същия период за миналата година. Надявам се, че до няколко месеца ще изчистим абсолютно всички натрупани назад във времето проби. До няколко месеца ще заработи и лабораторията в Плевен и там ще бъде прехвърлена една от машините. Надявам се през следващата година да успеем да оборудваме и изградим другите три лаборатории в Пловдив, Варна и Бургас, каза още Калин Стоянов.

Министърът беше попитан да коментира информация за задържан кмет на Малорад. При рутинна проверка е тестван шофьор на автомобил, при който пробата за наркотични вещества е положителна – конкретно за кокаин, каза Стоянов. Автомобилът е отнет, а лицето е задържано. Той е поискал и е дал кръвна проба, ще изчакаме резултатите, добави министърът.